Eriävä mielipide: Kuntaan osoittamista ja kotoutumisen edistämistä koskevan sopimuksen hyväksyminen: KH 74§

Ehdotan että kaupunginhallitus ei hyväksy sopimusta, milloin vanha, toistaiseksi voimassaoleva sopimus jää voimaan, eikä kaupunki sitoudu vuonna 2017 ottamaan uusia oleskeluluvan saaneita turvapaikanhakijoita.

Kansainvälisen suojelun perusteella oleskeluluvan saaneiden kuntaan osoittamisen alueellisessa strategiassa todetaan, että turvapaikanhakijoiden sijoittaminen pienempiin kuntiin ei ole käytännössä onnistunut, vaan oleskeluluvan saaneet haluavat voittopuolisesti sijoittua maakunnan suurimpiin kaupunkeihin Poriin ja Raumalle.
Tämä tarkoittaa käytännössä kotoutumislain 2§:n 2 ja 3 momentin piiriin kuuluvien oleskeluluvan saaneiden turvapaikanhakijoiden ennalta määräämätöntä muuttoliikettä Raumalle. Huomionarvoista tässä on, että näiden henkilöiden osalta ei valtionkorvauksia saada, jolloin kustannukset tulevat suoraan Rauman veronmaksajien maksettaviksi.
Poissuljettua ei ole myöskään se, etteikö kaupungin alueelle voisi jäädä kahden vastaanottokeskuksen myötä ns. paossa olevia kielteisen päätösten saaneita turvapaikanhakijoita, eikä kukaan tällä hetkellä tiedä miten tämä tulee asioihin vaikuttamaan

Esityksen pidempiaikaisia vaikutuksia tarkastellessa on syytä muistaa, että valtio maksaa kuntakorvauksia vain kolmen (3) vuoden ajalta, jonka jälkeen kustannukset siirtyvät täysimääräisinä Rauman veronmaksajien maksettavaksi. Päätöksillä ei pidä rakentaa Rauman veronmaksajille valtavaa kustannusansaa, jottei seuraava valtuusto joudu kolmen (3) vuoden päästä miettimään keneltä joutuvat leikkaamaan meidän päätöstemme takia.

Tämän päivän, tämän kaupunginhallituksen, päätös tulee mahdollisesti betonoimaan ison kuluerän lisääntymisen Rauman veronmaksajille. Kuten jo vuoden 2016 päätöksen eriävässä mielipiteessä totesin: Sisäministeriön, ELY -keskuksen ja Kuntaliiton kirje Suomen kunnille 21.9.2015 ilmoittaakin jo hyvin selkeästi että ”kuntien on varauduttava siihen, että kotouttamistyöhön voidaan tarvita myös muuta kunnan rahoitusta”.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa