Aloite muovisen pakkausjätteen täydentävästä keräyksestä

Vaikka muovisen pakkausjätteen määrä on yleisesti laskussa, muodostaa muovijäte edelleen tilavuudeltaan merkittävän osan kotitalouksien tuottamasta jätteestä. Kierrätyksestä tehdyissä selvityksissä on havaittu, että kierrätysasteeseen vaikuttaa kierrättämisen helppous, jolloin esimerkiksi tiiviisti asutuilla alueilla on yleensä korkeampi kierrätysaste kuin harvempaan asutuilla alueilla.

Korkea kierrätysaste luonnollisesti vaikuttaa lajittelun tehokkuuteen, jolla on sekä taloudellisia- että ilmastovaikutuksia. Kierrätystavoitteet ovat tiukentuneet. Kunnat ovat vastuussa kotitalousjätteiden jätehuollon järjestämisestä lukuun ottamatta pakkausjätteitä. Pakkausjätteiden, kuten muovi, osalta ensisijainen vastuu keräyksestä ja kierrätyksestä on jätteen tuottajilla.

Tuottajavastuulla järjestettyjen keräyspisteiden määrä on muovijätteen osalta kuitenkin rajallinen ja keräys on hyvin kaupunkikeskustaan keskitettyä, mikä kierrättämisestä tehdyn selvitystyön valossa vaikuttaa suoraan kierrätysasteeseen. Haaste koskee erityisesti omakotitalouksia. Kunnilla on pakkausjätteen osalta kuitenkin toissijainen vastuu, ja oikeus, jolloin kunnat voivat halutessaan täydentää keräysverkostoa, kuten on eri alueilla tehtykin.

Muovisen pakkausjätteen keräyksen tehostamisella voidaan myös edesauttaa hiilineutraliteetin, sekä kansallisesti asetettujen kierrätystavoitteiden, toteutumista. Lajittelumahdollisuuksien paranemisen myötä lisääntyisivät myös omakotitalouksien mahdollisuudet kiinteistökohtaisten jäteastioiden jätemäärän pienentämiseen.

Esitetään, että Raumalla kokeiltaisiin muovisen pakkausjätteen täydentävää keräystä kaupungin keskusta-alueen ulkopuolista kierrätyspisteverkostoa hyväksi käyttäen, ja ottaa kokeilun jälkeen harkintaan toiminnan laajentamisen pysyväksi toiminnaksi. Kokeilun yhteydessä huolehdittava riittävästä alueellisesta kattavuudesta.

Jami Toivonen

Rauman Perussuomalaisten valtuustoryhmä

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa