Valtuustoryhmän ryhmäpuheenvuoro: Talousarvioesitys vuosille 2019-2021

Arvon saliväki, käsittelyssä oleva talousarvio on vakaalle sekä vakavaraiselle Raumalaiselle karua luettavaa, urheilutermiä käyttäen voisi sanoa että “omissa kolisee ja kiukulla”.

Tapana on sanoa että vanhoja ei kannata muistella eikä kaivella, mutta tulevaisuutta silmälläpitäen mielestämme juuri se on nyt paikallaan, menothan tulisi olla suhteessa tuloihin. Miksi meillä on menot suuremmat kuin tulot? Minne kaupungin rahaa kuluu?

Noh, väistötilavuokriin sekä laaduttomaan saneeraamiseen , jonka kirkkaimpana sekä kalleimpana kruununa voidaan pitää Nanun koulun perusparannusta, joka vajaan 10 vuoden käytön jälkeen on purkupäätöksen alla joka maksaa kuntalaisille korjauksen lisäksi vielä purkukustannukset sekä mahdollisesti vielä valtiolle takaisin maksettavat tuet, jotka aikanaan on kunnalle maksettu. Vähintä mitä tässä tilanteessa voidaan tehdä on tutkia mikä Nanun osalta meni pieleen ja ottaa tästä opiksi, jotta uutta vastaavaa fiaskoa ei Raumalla enää nähdä.

Megainvestoinnit Karin kampuksella kasvattavat kaupungin lainakannan ennennäkemättömään huippuunsa, joka on toki maamme kuntien keskiarvolla, mutta Raumalla huippukorkealla, nyt on syytä tehdä viimmeisenpäälle laatua koska rakennetaan rahalla jota kaupungilla ei ole!!!

Lainanottoa ei tarvitse pelätä mutta tarkkana tulee olla, kyseisen kampuksen uudet rakennukset ovat välttämättömiä ja pakko rakentaa mutta tämänkokoisissa investoinneissa tulisi ottaa kaikki radikaaleimmatkin vaihtoehdot huomioon synergiaetujen saamiseksi, ideoita Raumalaisilla varmasti olisi, tästä esimerkkinä kuntalaisen ajatus jossa tuleva monitoimihalli olisikin tulevan kauppakeskuksen yhteydessä, näin saataisiin synergiaetua kauppakeskukseen asiakkaiden muodossa, samalla saataisiin varmasti pienennettyä rakennuskustannuksia Karin kentällä sekä vapautettua parkkitilaa yhden rakennuksen pohjan pinta-alan verran. Eihän tämäkään varmasti toteuttamiskelvoton ajatus olisi.

Talousarvio ensi vuodelle näyttäisi painuvan pakkaselle n.11 M€. Suurin osa Suomen kunnista painii samansuuntaisen tuloksen kanssa, mikä ei toki meitä täällä salissa juurikaan lohduta mutta herää kysymys miksi Suomen kunnat ovat tälläisessä jamassa, mielestämme Suomen valtio esittää tässä aika isoa osaa pienentyvien valtionosuuksien muodossa sekä järjestämisvastuita kasvattaessaan, puhumattakaan sote-sekoilusta johon kaupunkien on aina reagoitava, soten konkreettisista vaikutuksista tuskin tässä salissa on kenelläkään varmuutta, mitä uudistus valmistuessaan tuo tullessaan jos se ylipäätään joskus valmiiksi saadaan.

Faktaa on se että ikärakenteemme on Raumalla senkaltainen että sotepalveluista, ei ainakaan vanhuuspalveluista ole varaa nipistää senttiäkään, päinvastoin, siihen tulee panostaa vuosittain entistä enemmän jotta saadaan vanhukset hoidettua kunnialla, kunnialla joka heille kuuluu. Vanhuspalveluihin panostamista sekä panostuksen painottamista on lähivuosina jatkettava, se on pakko.

Lastensuojelun lisäresurssitarpeeseen on vakanssipaketissa vastattu määräaikaisella sosiaaliohjaajalla mikä on hyvä, mutta on hyvinkin ikävää että näitä resursseja joudutaan lisäämään jotta saadaan ohjaajakohtaiset asiakasmäärät kohdilleen, kyllä me terveet työikäiset pärjätään mutta lapsista, nuorista sekä ikäihmisistä meidän tulee huolehtia, emmekä tällä tarkoita sitä että kotona olevien vanhempien lapset olisivat päivähoidossa niin paljon kuin suinkin mahdollista jos kotona on paha olla, silloin kyseinen lapsi kuuluu paremminkin edellämainittujen palvelujen piiriin eikä päiväkotiin.

Talous sakkaa mutta syytä ei ole vaipua synkkyyteen, on tässä hyvääkin. Raumalle on tullut paljon ulkopuolisia investointeja jotka tulevaisuudessa varmasti kantaa hedelmää yhteiseen kassaamme, osa näistä on valmiina, osaa rakennetaan ja toivottavasti tulevia suunnitellaan.

Kyseinen taloussuunnitelma aukaistaan vielä keväällä ” Vahvan ja vakaan Rauman talousohjelman” puitteissa niin uskomme että me yhdessä, salissa olevat talousviisaat luottamushenkilöt sekä virkamiehet saamme aivan varmasti fiilattua sekä tehostettua kaupungin talouden vielä salonkikelpoiseen kuntoon, silloin on aika olla tarinan mukainen rohkea ja notkea Raumalainen.

Rauman perussuomalaisten valtuustoryhmä on valmis hyväksymään talousarvioesityksen vuosille 2019-2021 luottaen siihen että kevään oman talouden tuokiossa saadaan kuristettua kulunkeja pienemmälle.

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa